Bankszámla
Bankszámla
Ellenőrizze banki költségeit
és váltson kedvezőbbre!

Összehasonlítás és egyszerű bankváltás

Hogyan használd okosan a diákszámládat?

A bankok általában a havi díjra helyezik a hangsúlyt árazás (és reklámkommunikáció) tekintetében, holott az olcsó számlavezetés nem mindenhol jelent ingyenességet és egy olcsó vagy ingyenes számla mellett is lehetnek drága készpénzfelvételi vagy átutalási költségek, melyek együttesen (főleg gyakori számlahasználat esetén) sokkal drágább banki költségeket eredményezhetnek, mint mondjuk egy másik bank magasabb havidíjas csomagja.

Vannak azonban bizonyos szabályok, melyekkel minden banknál spórolhatsz.

Bankszámla

Bankszámlát egyszerűen.
Tovább az ajánlatokra...

1) Mindent intézz az internetbankon keresztül!

Bár a mai fiatalok már eleve alapvetően az internetet használják a napi ügyeik elintézésére, ezért nem kell nagyon sulykolni, de mi (is) azt tanácsoljuk, hogy lehetőleg mindig az interneten át utalj, ha pénzt kell küldened valahová! Emellett inkább az internetbankban add meg a csoportos beszedéseidet is, mert még az is számíthat a díjakban, hogy hol adtad le a megbízást: az interneten, telefonon, netán a bankfiókban!

2) Lehetőleg vásárolj a bankkártyáddal!

A készpénzfelvételi díjak az infláció és a pénzügyi tranzakciós illeték miatt egyre nőnek, miközben a bankkártyás vásárlást általában nem hogy díj, de az ügyfelek számára még pénzügyi tranzakciós illeték sem terheli. Ez azt jelenti, hogy valahányszor bankkártyával vásárolsz a földi elfogadóhelyi hálózatban vagy az interneten, mindig spórolsz a készpénzfelvétel díjához képest. Ha ezt minél többször teszed egész hónapban és mellette megelégszel az elektronikus bankszámla kivonattal, akkor a bankköltség egy jelentős részét már meg is spóroltad!

3) Lehetőleg a bankod saját ATM-jéből vegyél fel készpénzt!

A készpénzfelvételekkel nagyon el lehet szaladni a havi költségek terén! Ha az ember nem figyel oda és az első helyen, ahol eszébe jut, készpénzt vesz fel szükség esetén, azzal nagyon megdrágíthatja a bankszámla használatát! A Biztosítás.hu azt javasolja Neked, hogy alapesetben mindig tarts magadnál némi készpénzt, de ezt csak akkor használd, ha kikerülhetetlen, egyébként fizess a bankkártyáddal, mely általában ingyenes! Ezáltal elkerülöd azt a helyzetet, hogy egy kisebb összegért is ATM-hez kéne forduljál, hiszen alacsony összeg esetén fajlagosan magasabb árat is fizethetsz a készpénzhez jutásért, mintha egyszerre egy nagyobb összeget veszel fel.

Amennyiben viszont elkerülhetetlen, hogy készpénzt vegyél fel, akkor azt sose bankfiókban (akár saját, akár idegen bank fiókjában), és főleg ne postahivatalban tedd, mert az a legdrágább készpénzfelvételi mód! Még akkor is, ha a postán nem is látsz készpénzt, mert a felvett összeget egyből a sárga csekkjeid befizetésére használod fel! Ezért mindig gondolkozz előre a készpénzszükségleted kapcsán és ha egy saját banki ATM-nél jársz, biztos lehetsz benne, hogy a legkedvezőbb díjért jutsz a szükséges készpénzhez. Nagyobb összegek esetében (100.000 Ft felett) ez a megállapítás azonban már nem feltétlenül igaz, ezért érdemes előtte tájékozódni a díjakról!

4) Állítsd be optimálisan az SMS értesítő szolgáltatást!

Ugyan látszólag nem sok az a (mondjuk) 20 forint SMS-enként, de ha egy nap többször is használod a bankkártyádat, bankszámládat, akkor aznap akár több mint száz, sőt több száz forintot is elérhet a tranzakciónként kiküldött SMS-k után fizetendő díj. A szolgáltatás ugyanakkor nagyon fontos nem csak az informálódás, de a biztonság miatt is, hiszen illegális kártyahasználat esetén ezzel a szolgáltatással értesülhetsz arról, hogy a kártyáddal vagy internetbank hozzáféréseddel visszaéltek vagy azt megpróbálták. Ezért legoptimálisabban úgy állíthatod be az SMS szolgáltatást, hogy az csak a nagyobb jóváírásokról és terhelésekről küldjön értesítést.

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: