Bankszámla
Bankszámla
Ellenőrizze banki költségeit
és váltson kedvezőbbre!

Összehasonlítás és egyszerű bankváltás

Bankok az oldalon
AXA Bank
Budapest Bank
CIB Bank
Erste Bank
FHB Bank
Gránit Bank
K&H Bank
MKB Bank
OTP Bank
Unicredit Bank
Cetelem Bank
Citi Bank
Cofidis Bank
Fundamenta
Ing Bank
Provident
Új bankszámlájával kapcsolatos teendők

Amint rendezte kötelezettségeit régi bankjánál, szükség lehet néhány teendőre az új bankjánál is a zökkenőmentes átállás érdekében. Több bank előírja, hogy a bankszámlához bizonyos nyitóösszeget kell elhelyezni. Fontos, hogy ez a pénz nem díj, hanem a számlán marad és Ön szabadon elköltheti. Ugyanakkor az is előfordulhat, hogy a bankszámlanyitással vagy a bankkártya kibocsátással, egyéb szolgáltatások igénylésével kapcsolatban díjak merülnek fel. Ezek fedezetét is célszerű a számlanyitáskor elhelyezni, ezekről bankja ad tájékoztatást. Egyes dombornyomott bankkártyákhoz kötődhet óvadék is. Ehhez viszont nem férhet hozzá, az tartós lekötött betétként kezelendő a teljes bankkártyaszerződés alatt.

Bankszámla

Bankszámlát egyszerűen.
Tovább az ajánlatokra...

Bár többletkiadást jelent az Ön számára, mégis megfontolandó lehet, hogy jelenlegi bankszámláját tartsa fenn az újjal párhuzamosan legalább egy hónapig. Ez megkönnyíti a jelenlegi bankszámláján lebonyolított fizetések (beérkező jóváírások és az Ön által adott átutalási megbízások) zökkenőmentes és biztonságos áthelyezését az új bankszámlára. Ez esetben a jelenlegi bankszámláján mindenképpen tartson annyi pénzt, hogy az a még el nem számolt tranzakciókra és a bankköltségeire fedezetet nyújtson.

Vegye számba az összes olyan szervezetet és személyt, amelyek vagy akik rendszeresen utalnak (pl. fizetés, nyugdíj, támogatás) az Ön számlájára, valamint azokat az egyedi utalásokat is, amelyek jövőbeli érkezéséről tudomása van. Értesítse az utaló feleket arról, hogy a továbbiakban ne az Ön jelenlegi számlavezetőjénél, hanem az újonnan választott banknál nyitott számlaszámára utaljanak. A változás regisztrálása, különösen szervezetek esetében hosszabb időt vehet igénybe, ezért is javasoltuk az előzőekben a jelenlegi és az új bankszámla egyidejű fenntartását egy bizonyos időszakra.

Ne feledje, hogy bankszámla és bankkártya felmondása után nem fog tudni felvenni régi számlájáról semmilyen beérkezett jóváírást, az visszaérkezik a feladóhoz!

Végezetül az eddig ismertetett Bankváltási Útmutatón felül a Magyar Bankszövetség által készített 6/2009. számú Ajánlását is ajánljuk figyelmébe, mely a bankváltást megkönnyítő irányelveket tartalmaz a bankok számára. Ebből megtudhatja, hogy a bankváltással kapcsolatban a bankoknak milyen kötelezettségeik vannak (természetesen csak azon bankok esetében, amelyek kötelezték magukat az ajánlás elfogadására). A dokumentum innen tölthető le!

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: