Lakásbiztosítás
Lakásbiztosítás
Kattintson és tarifáljon 2 perc alatt

Akár 50% kedvezményt is kaphat egyedi akciónknak köszönhetően

Díjszámítás
Biztosítók az oldalon
AEGON
Allianz
Chubb
Colonnade
DAS
EUB
Generali
Genertel
Groupama
K&H
Köbe
Mapfre
Mondial
Posta Biztosító
Signal Iduna
Union
Uniqua
Waberer

Villámcsapás

Mi a villámcsapáskár, és mi nem az?

Villámcsapáskár alatt minden biztosító azt az esetet érti, amikor magába a biztosított vagyontárgyba, vagyis legtöbbször a házba csap bele a villám. Ekkor romboló, gyújtó és indukciós károk egyszerre keletkeznek. A villám ledönthet kéményt, összetörheti a tetőcserepeket, felapríthatja a tetőgerendákat és a tetőlécezést, a vezetékek mentén kirobbanthatja a vakolatot – ezek mind jól beazonosítható nyomok. Villámcsapás esetén könnyen keletkezik tűz is, az indukciós hatás pedig elektromos és elektronikus berendezéseket tehet tönkre.

Lakásbiztosítás kalkulátor

Hasonlítsa össze partnereink lakásbiztosítási ajánlatait kalkulátorunkkal!

Díjszámítás »

Nem tartozik ide, amikor a villám nem az épületbe csap be, és csak elektromos károk keletkeznek – az a villámcsapás másodlagos hatása nevű biztosítási esemény.

Hogyan védjük értékeinket villámcsapás ellen?

Magasabb épületek esetében mindenképpen szükséges egy megfelelő villámhárító kiépítése, és időszakonkénti karbantartása, javítása. Ennél többet nem igazán tudunk tenni a villámcsapás megelőzése érdekében, de az esetek túlnyomó részében ez megfelelő védelmet nyújt.

Mi a teendő villámcsapáskár esetén?

Ha a villám miatt tűz is keletkezik, akkor a Tűz -nél leírtak szerint kell eljárni.

Minden egyéb esetben a villámcsapáskárt maximum 2 napon belül be kell jelenteni a biztosítónak, amely 5 napon belül kiküldi a szakértőjét szemlét tartani (nagyobb villámcsapáskárok esetében persze sokkal gyorsabb szokott lenni a folyamat). A helyszíni szemléig csak olyan mértékben változtathatunk a kár helyszínén, ami a károk enyhítéséhez és a további károk megelőzéséhez szükséges. Mindenképp érdemes azonban fényképeket, akár videót is készíteni a kár helyszínéről, és az azonosítható maradványokat se dobjuk ki, őrizzük meg a kárszakértő megérkezéséig.

A továbbiakban sok teendőnk lehet a helyreállítással, javításokkal, árajánlatok, számlák beszerzésével, de ezekben az ügyekben általában követhetjük a biztosító szakértőjének útmutatásait.

Figyelem – kivétel az Aegon Biztosító esetében!

Az Aegon Biztosító minden káreseményre a biztosítási szerződés létrejöttétől számított 15 napos várakozási időt köt ki, tehát az ekkor bekövetkezett károkat nem téríti meg.

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: