Lakásbiztosítás kalkulátor
Lakásbiztosítás kalkulátor
Kalkuláljon és kössön egyszerűen!

Hasonlítsa össze több biztosító ajánlatait és kösse meg biztosítását!

Díjszámítás
Biztosítók az oldalon
AEGON
Allianz
Chubb
Colonnade
DAS
EUB
Generali
Genertel
Groupama
K&H
Köbe
Mapfre
Mondial
Posta Biztosító
Signal Iduna
Union
Uniqua
Waberer

Villámcsapás: milyen esetekben fizet a biztosító?

Egy hevesebb vihar esetén nem csak a nagy mennyiségű csapadék vagy az erős szél okozhat komoly károkat otthonunkban: a villámcsapás következményeire is gondolnunk kell. Nem egyszerű feladat az esetleges károk helyreállítása, ám könnyebb a dolgunk, ha rendelkezünk megfelelő lakásbiztosítással. Vajon hogyan köthetünk villámcsapásra biztosítást, és milyen feltételekkel kaphatunk kártérítést? Cikkünkben ezeknek jártunk utána – nézzük, mit kell tudni!

Hogyan védekezhetünk villámcsapás ellen?

Természetesen a villámcsapást megelőzni nem tudjuk, de némi odafigyeléssel és előzetes tervezéssel enyhíthetünk a kár következményein. A társasházak általában rendelkeznek villámhárítóval, ám érdemes a családi házakat is ezzel felszerelni – ez a szerkezet segít elvezetni a villám energiáját, ezzel megakadályozva a mechanikai károsodás vagy tűzkár bekövetkezését. Ha kertes házban élünk, a viharszezon előtt érdemes megnézni, hogy a kertünkben van-e olyan fa, amely villámcsapás következtében esetleg rádőlhet a házra vagy letört ágai kárt okozhatnak otthonunkban. Miután minden tőlünk telhetőt megtettünk a viharkárok megelőzése érdekében, már csak egy dolgunk van hátra: lakásbiztosítással gondoskodjunk arról, hogy baj esetén legyen kihez fordulnunk. Azonban fontos, hogy időben kössünk biztosítást, ugyanis egyes káreseteknél várakozási idővel kell számolnunk, tehát a szerződéskötést követően egy meghatározott ideig nem kaphatunk kártérítést. A várakozási idő mértékéről a szerződési feltételekből tájékozódhatunk, ezért ne felejtsük el figyelmesen átolvasni ezt a dokumentumot.

Lakásbiztosítás kalkulátor

Hasonlítsa össze partnereink lakásbiztosítási ajánlatait kalkulátorunkkal!

Díjszámítás »

Elsődleges vagy másodlagos hatás – mi a különbség?

A lakásbiztosítások általában tartalmaznak elemi károk esetére vonatkozó fedezetet, így nem kell aggódnunk az anyagiak miatt, ha villámcsapás következtében otthonunkban kár keletkezik. Fontos azonban különbséget tenni a villámcsapás elsődleges és másodlagos hatásai között: előbbi azokra az esetekre vonatkozik, amikor a villám közvetlenül okoz kárt, utóbbi pedig azokra, amikor a villámcsapás miatt túlfeszültség keletkezik, és valamilyen elektronikai eszköz meghibásodik. Közvetlen, elsődleges villámkárok lehetnek például az alábbiak:

  • tetőcserepek sérülése
  • kémény megrongálódása, ledőlése
  • tetőgerendák, tetőlécezés sérülései
  • acéltartók megolvadása
  • elektromos vezetékek kirobbanása, kapcsolók mentén a vakolat lepattanása

Mindkét eset okozhat akár tűzkárt is, ezért nem elég, ha csak az egyikre készülünk fel, azonban ezeket külön kell kezelni, ugyanis az egyes biztosítások másképpen térítenek a közvetlen és a közvetett károk esetén is. Ezért is érdemes a Biztosítás.hu-n keresztül megkötni lakásbiztosításunkat: itt ugyanis könnyedén összehasonlíthatjuk az egyes ajánlatokat, és megtalálhatjuk azt a biztosítást, amelyre otthonunknak szüksége van. Viszont ehhez is elengedhetetlen, hogy megismerjük a biztosítás részletes feltételeit és tisztában legyünk azzal, hogy pontosan mire kötünk szerződést, ezért mindig fordítsunk erre kiemelt figyelmet.

Belecsapott a villám a házba, mi a teendő?

Ha egy heves vihar következtében házunkat villámcsapás éri, az egyik legfontosabb feladatunk, hogy felvegyük a kapcsolatot a biztosítónkkal, és egyeztessünk a teendőinkről, kötelességeinkről. A villámcsapást a lehető leghamarabb, de maximum 2 napon belül be kell jelentenünk a biztosítónak. Pánikhelyzetben könnyen elfelejthetjük ezt a lépést, de elengedhetetlen, hogy fotókkal dokumentáljuk a káresetet, mielőtt még bármit elmozdítanánk eredeti helyéről. Ezek a fotók segítik a kárszakértő munkáját, és meggyorsíthatják a kárrendezés folyamatát, ezért semmiképp se feledkezzünk meg róla. Ezt követően az egyik kötelességünk szerződőként a kárenyhítés: a keletkezett károkat olyan mértékben kell helyreállítanunk, hogy azok ne okozhassanak még több gondot. Így, ha például villámcsapás következtében megrongálódik a tetőszerkezet, meg kell akadályoznunk, hogy ez – fokozva a károkat – beázáshoz vezessen. Ilyen esetben a sérült cserépdarabokat őrizzük meg a kárszemléig, ugyanis a fotókhoz hasonlóan ez is elősegíti a sikeres kárrendezést.

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: