Személyi sérüléses kárrendezési segítség
Kárrendezési fogalomtár
Káreseti fogalmak, kárrendezési tudnivalók

Ismerkedjen meg a legfontosabb fogalmakkal és igazodjon el a kárrendezési ügyekben!

Biztosítók az oldalon
Allianz Hungária Biztosító Zrt.
Colonnade Insurance S.A. Magyarországi Fióktelepe
Generali Biztosító Zrt.
Genertel Biztosító Zrt.
Groupama Biztosító Zrt.
K&H Biztosító Zrt.
KÖBE Közép-európai Kölcsönös Biztosító Egyesület
Mapfre Asistencia S.A. Magyarországi Fióktelepe
AWP P&C S.A. Magyarországi Fióktelepe (Mondial Assistance)
Magyar Posta Biztosító Zrt.
SIGNAL IDUNA Biztosító Zrt.
UNION Vienna Insurance Group Biztosító Zrt..
UNIQA Biztosító Zrt.
Wáberer Hungária Biztosító Zrt.
Cherrisk by UNIQA
Alfa Vienna Insurance Group Biztosító Zrt.

Baleseti kárigény benyújtása

Ha vétlen félként közlekedési, üzemi vagy más jellegű baleset szenvedünk, kártérítésre vagyunk jogosultak. A kártérítés jellege lehet vagyoni és nem vagyoni, a károsult megkaphatja egy összegben vagy járadék formájában, illetve a két forma együtt is alkalmazható. A vagyoni kártérítés a baleset során a járművünkben, ruházatunkban, poggyászunkban keletkezett kárt, illetve kiesett munkabérünket téríti meg. A nem vagyoni kártérítés a személyi sérülésekre vonatkozik. Természetesen egészségünket nem pótolja a pénz, főképp, ha maradandó egészségkárosodásról vagy egyik szerettünk elvesztéséről van szó; azonban mindennapi életünket megkönnyítheti. Ha bekövetkezik a legrosszabb, a kártérítés összege fedezheti például a temetés költségeit, otthonunk megváltozott egészségi állapotunknak megfelelően történő átalakítását (akadálymentesítését) vagy az ápolás költségeit.

A nem vagyoni kártérítés összegének megítélése során figyelembe kell venni a sérülés súlyosságát és tartósságát. A károsult élete végéig tartó egészségromlása esetén életjáradékot lehet kérni. Baleseti halál esetében a kártérítés a hozzátartozóknak jár. Ennek megítélésekor az elhunyttal való kapcsolat szorosságát, illetve családok esetén a kieső jövedelmet veszik figyelembe. Mivel a kárrendezési folyamat biztosítási, jogi és adóügyi ismereteket igényel, szakember segítségének igénybe vétele ajánlott. Egy a témában jártas és tapasztalt ügyvéd segíthet elkészíteni és benyújtani a kárigényt a vétkes biztosítójához. Közúti baleset esetén a kárrendezés általában a vétkes vezető kötelező biztosításának terhére történik, munkahelyi baleset esetén pedig a munkáltató felelősségbiztosítása alapján nyújthatja be a kárigényt a károsult ügyvédje.

A kárrendezési folyamat első lépéseként egy összegszerűen megfogalmazott, kellően alátámasztott kárigény benyújtására van szükség. Ehhez különböző dokumentumokat kell csatolni, például az orvosi leleteket, számlákat, a gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök nyugtáit, közműszámlákat, utazási menetjegyeket, jövedelemigazolásokat, orvosszakértői véleményeket és a tanúk nyilatkozatait. A tárgyalást érdemes peren kívül indítani, mivel amennyiben a felek meg tudnak egyezni, így a kárrendezési folyamat jelentősen meggyorsítható.

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: 2022. 05. 03.