Személyi sérüléses kárrendezési segítség
Kárrendezési fogalomtár
Káreseti fogalmak, kárrendezési tudnivalók

Ismerkedjen meg a legfontosabb fogalmakkal és igazodjon el a kárrendezési ügyekben!

Biztosítók az oldalon
AEGON Magyarország Általános Biztosító Zrt.
Allianz Hungária Biztosító Zrt.
Colonnade Insurance S.A. Magyarországi Fióktelepe
Generali Biztosító Zrt.
Genertel Biztosító Zrt.
Groupama Biztosító Zrt.
K&H Biztosító Zrt.
KÖBE Közép-európai Kölcsönös Biztosító Egyesület
Mapfre Asistencia S.A. Magyarországi Fióktelepe
AWP P&C S.A. Magyarországi Fióktelepe (Mondial Assistance)
Magyar Posta Biztosító Zrt.
SIGNAL IDUNA Biztosító Zrt.
UNION Vienna Insurance Group Biztosító Zrt..
UNIQA Biztosító Zrt.
Wáberer Hungária Biztosító Zrt.
Cherrisk by UNIQA

Kártérítés maradandó fogyatékosság esetén

Amennyiben egy szerencsétlen baleset következtében maradandó fogyatékosságot szerez valaki, úgy egyszeri kártérítési összeg mellett baleseti járadék megállapítása szükséges. A fogyatékosság olyan állapot, melyben a személy mozgásszervi, értelmi vagy bármilyen más képessége elmarad az átlagtól. Ebben a körben a maradandó fogyatékosság lehet egy megrövidült láb, mozgásképtelen kéz, elvesztett ízérzékelés, de akár agysérülés következtében a mentális képességek romlása is. Kevésbé ijesztő sérülések is ide tartozhatnak, például fogak elvesztése.

A szerzett fogyatékosság nagyban megnehezíti az ember életét, hiszen bár testi egészsége visszaállhat, bizonyos funkciói sosem lesznek már a régiek. Ez gyakran a munkahely, sőt sokszor a teljes munkaképesség elvesztésével járhat, így az anyagi reparáció nem lehet egyösszegű (hacsak a sérült másképp nem dönt).

Ilyen esetekben járadék megállapítására kerülhet sor, amely fedezi a sérült gyógyszeres és kórházi kezeléseinek összegét, ezen felül pedig a kiesett munkabérét. A baleset idején bejelentett munkabér alapján számolják ki az elvesztett összeget, melyet a mindenkori inflációval folyamatosan emelni is kell. A baleseti járadék célja, hogy a sérült személy anyagi helyzetében romlást ne okozzon a baleset és annak következményei.

Maradandó fogyatékosságot okozó balesetnél vagyoni és nem vagyoni kártérítésre is igényt lehet tartani, ezen felül pedig havi járadékot is lehet kérni. Minden eset egyedi, ezért fixen meghatározott összegek nincsenek, de a bírói gyakorlat és a biztosítók peren kívüli megegyezései alapján egy szakember hozzávetőlegesen meg tudja mondani, milyen összegre lehet számítani a fogyatékosság fokát figyelembe véve.

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: 2022. 05. 03.