Személyi sérüléses kárrendezési segítség
Kárrendezési fogalomtár
Káreseti fogalmak, kárrendezési tudnivalók

Ismerkedjen meg a legfontosabb fogalmakkal és igazodjon el a kárrendezési ügyekben!

Biztosítók az oldalon
Allianz Hungária Biztosító Zrt.
Colonnade Insurance S.A. Magyarországi Fióktelepe
Generali Biztosító Zrt.
Genertel Biztosító Zrt.
Groupama Biztosító Zrt.
K&H Biztosító Zrt.
KÖBE Közép-európai Kölcsönös Biztosító Egyesület
Mapfre Asistencia S.A. Magyarországi Fióktelepe
AWP P&C S.A. Magyarországi Fióktelepe (Mondial Assistance)
Magyar Posta Biztosító Zrt.
SIGNAL IDUNA Biztosító Zrt.
UNION Vienna Insurance Group Biztosító Zrt..
UNIQA Biztosító Zrt.
Wáberer Hungária Biztosító Zrt.
Cherrisk by UNIQA
Alfa Vienna Insurance Group Biztosító Zrt.

Biztosítási kártérítés érvényesítése

Amennyiben egy káresemény során, például közlekedési, üzemi vagy más jellegű balesetben személyi sérülést szenvedtünk, poggyász- vagy más vagyoni kár ért, vétlen félként kártérítésre vagyunk jogosultak. A kártérítést általában a vétkes fél felelősségbiztosításának terhére fizetik ki. Ez közlekedési baleset esetén az a biztosító, ahol a vétkes járművezető kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás át kötötte, munkahelyi baleset esetén pedig a munkáltató felelősségbiztosítója. Ha a károsult úgy szenvedett balesetet, hogy az utcán sétálva az egyik ház homlokzatáról vagy erkélyéről ráesett valami, vagy elcsúszott a jeges járdán, a ház tulajdonosának lakásbiztosítás ához tartozó felelősségbiztosítás terhére rendezhető a kártérítés.

A károsultat vagyoni és nem vagyoni kártérítés egyaránt megilleti, az összeget egyben vagy járadék formájában is megkaphatja, illetve a két forma párhuzamosan is alkalmazható. A kártérítési igényt közlekedési baleset esetén a biztosítóhoz, egyéb baleset esetén pedig a vétkes félhez kell benyújtani. A dokumentum megfogalmazásához érdemes egy ügyvéd segítségét kérni. Egy hozzáértő, tapasztalt és kártérítési ügyekben járatos jogász ugyanis rendelkezik a kellő biztosítási, adóügyi és jogi ismeretekkel, illetve pontosan tudja, hogyan kell összeállítani egy kártérítési igényt, hogy az meggyőző, összegszerű és kellően alátámasztott legyen. Ha ügyvéd segítségét vesszük igénybe az eljárás lebonyolításához, rendszerint nagyobb összegekre számíthatunk, mintha egyedül próbálkoznánk. A kártérítési igénnyel be kell nyújtani a szükséges dokumentumokat is, például az orvosi leleteket, az orvosszakértői véleményeket, a gyógyszerek, segédeszközök nyugtáit, a közműszámlákat, az utazási menetjegyeket, és a tanúk nyilatkozatait.

A folyamatot érdemes nem peres eljárásként indítani, ugyanis, ha a felek meg tudnak egyezni peren kívül, a károsult gyorsabban hozzájuthat a kártérítéshez. A kárigény benyújtása után rendszerint a biztosító szakértőivel átnézi a dokumentumokat, és tesz egy ajánlatot a károsult számára. Ha ő ezt elfogadja, a folyamat hamar lezárható. Ha nem fogadja el, megpróbálhat egyezkedni. Amennyiben a két fél sehogyan sem tud megegyezni, a kártérítési folyamat peres eljárás keretein belül folytatható. Ehhez ugyancsak ügyvédre lesz szükségünk, aki képviseli érdekeinket a bíróságon.

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: 2022. 05. 03.