Személyi sérüléses kárrendezési segítség
Kárrendezési fogalomtár
Káreseti fogalmak, kárrendezési tudnivalók

Ismerkedjen meg a legfontosabb fogalmakkal és igazodjon el a kárrendezési ügyekben!

Biztosítók az oldalon
Allianz Hungária Biztosító Zrt.
Colonnade Insurance S.A. Magyarországi Fióktelepe
Generali Biztosító Zrt.
Genertel Biztosító Zrt.
Groupama Biztosító Zrt.
K&H Biztosító Zrt.
KÖBE Közép-európai Kölcsönös Biztosító Egyesület
Mapfre Asistencia S.A. Magyarországi Fióktelepe
AWP P&C S.A. Magyarországi Fióktelepe (Mondial Assistance)
Magyar Posta Biztosító Zrt.
SIGNAL IDUNA Biztosító Zrt.
UNION Vienna Insurance Group Biztosító Zrt..
UNIQA Biztosító Zrt.
Wáberer Hungária Biztosító Zrt.
Cherrisk by UNIQA
Alfa Vienna Insurance Group Biztosító Zrt.

Személyi sérülés kártérítésének összege

Ha balesetet szenvedtünk, s ebben vétlenek voltunk, tehát nem mi okoztuk a bajt, nem a mi magatartásunkkal összefüggésben keletkezett a sérülésünk, úgy kártérítésre vagyunk jogosultak. Minden komolyabb sérülés esetén jár kártérítés: a jog a nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket nevezi súlyosnak, s így ebbe a kategóriába tartozik egy csonttörés vagy egy fog elvesztése is.

A kártérítés célja az okozott kár reparációja, így minél súlyosabb a sérülés, annál nagyobb összeggel igyekszik a károkozó vagy a helyette fizető biztosító enyhíteni a traumát. A legnagyobb, milliós összegeket természetesen a tartós vagy maradandó fogyatékosságot okozó balesetek után fizetik ki. A kártérítésnek fedeznie kell minden fellépő kiadást, így a kórházi kezelést és a gyógyszerek árát is. Ha a gyógyszeres kezelés hosszú ideig tart, akkor is fedezni kell a vagyoni kártérítés keretén belül.

Ha a sérülés következtében munkabértől esünk el, például néhány hetet nem tudunk dolgozni, ezt az összeget is meg kell térítenie a baleset okozójának. Előfordulhat, hogy vissza sem tudunk állni régebbi munkánkba, mert például már nem emelhetünk nehezet vagy más módon akadályozza meg a munkakörünkbe való visszahelyezkedést a sérülés. Ilyen esetben lehetőség van arra, hogy a kártérítés keretében a korábbi életvitelt és színvonalat biztosítsák nekünk. Járadék esetében havonta a hátrány fennálltáig, akár életünk végéig jár kártérítés. Külön megállapodás esetén járadék helyett egyösszegű járadékkiváltó kártérítésre is van lehetőség.

Az opciók száma tehát nagyon széles. Fontos, hogy megfelelő összegű kártérítési igényt nyújtsunk be a biztosítóhoz vagy a bíróságra. Ebben segít a tapasztalt kártérítési szakjogász.

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: 2022. 05. 03.