Személyi sérüléses kárrendezési segítség
Kárrendezési fogalomtár
Káreseti fogalmak, kárrendezési tudnivalók

Ismerkedjen meg a legfontosabb fogalmakkal és igazodjon el a kárrendezési ügyekben!

Biztosítók az oldalon
Allianz Hungária Biztosító Zrt.
Colonnade Insurance S.A. Magyarországi Fióktelepe
Generali Biztosító Zrt.
Genertel Biztosító Zrt.
Groupama Biztosító Zrt.
K&H Biztosító Zrt.
KÖBE Közép-európai Kölcsönös Biztosító Egyesület
Mapfre Asistencia S.A. Magyarországi Fióktelepe
AWP P&C S.A. Magyarországi Fióktelepe (Mondial Assistance)
Magyar Posta Biztosító Zrt.
SIGNAL IDUNA Biztosító Zrt.
UNION Vienna Insurance Group Biztosító Zrt..
UNIQA Biztosító Zrt.
Wáberer Hungária Biztosító Zrt.
Cherrisk by UNIQA
Alfa Vienna Insurance Group Biztosító Zrt.

Közlekedési baleset

Személyi sérüléssel járó közlekedési baleset esetén a baleset minden vétlen résztvevőjét, azaz a vétlen autóvezetőt, annak utasait, a vétkes autóvezető utasait, illetve a sérült gyalogosokat, kerékpárosokat vagy motorkerékpárosokat kártérítés illeti meg. Közlekedési balesetnek minősül minden olyan baleset, amely egy mozgó jármű részvételével, a jármű mozgásából eredően, a közlekedési szabályok megsértésének gondatlanságából, egy szándékosan vagy véletlenül előidézett váratlan esemény keletkezik, és a bekövetkezett kár és a jármű mozgása között ok-okozati összefüggés áll fenn. Amennyiben a vétkes elismeri a felelősségét, egy baleseti bejelentő nyomtatványt kell kitölteni, majd azt mindkét félnek aláírni. Ezt a kék-sárga nyomtatványt bármelyik biztosítótársaságtól ingyenesen beszerezhetjük. Ha a felelősség vitatott, rendőri intézkedésre van szükség annak megállapítására. A balesetet nyolc napon belül be kell jelenteni a károkozó biztosításánál.

Vagyoni vagy nem vagyoni kártérítési igényünk érvényesítéséhez érdemes szakember segítségét kérnünk, hiszen egy magánember nem feltétlenül tudja, mi a teendő ilyenkor, milyen dokumentumokat kell csatolni a kárigényhez, illetve azt hogyan kell megfogalmazni ahhoz, hogy sikerre számíthassunk. Egy hozzáértő, nagy gyakorlattal rendelkező, az adott területen tapasztalt ügyvéd segítségét igénybe véve magasabb kártérítési összegre és gyorsabb ügyintézésre számíthatunk. A kártérítést általában a balesetért felelős gépjárművezető kötelező biztosításának terhére fedezik. A kártérítésnek fedeznie kell az okozott vagyoni és nem vagyoni károkat, a felmerült költségeket, illetve az elmaradt hasznot és nyereséget. Az összeget a károsultak járadék formájában vagy egy összegben is megkaphatják, illetve a két formát gyakran ötvözik is. A kártérítés összegéhez peres vagy nem peres eljárás útján is hozzájuthatunk.

A Ptk. elsősorban az eredeti állapot helyreállítását szorgalmazza, illetve amennyiben ez nem lehetséges, anyagi juttatásra jogosult a károsult. A kártérítés összege mindig az okozott kár mértékéhez alkalmazkodik. A baleset következtében munkaképtelenné vált, maradandó egészségkárosodást vagy nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett károsultak is kaphatnak kártérítést. Kártérítési igényünket ügyvédi segítséggel terjeszthetjük elő a vétkes biztosítója felé. A biztosító egyezségi ajánlatot tesz, és a károsult eldöntheti, elfogadja-e. Ha igen, a kárrendezési folyamat felgyorsítható. Ha pedig az összeg nem felel meg, a károsult polgári peres eljárás keretében érvényesítheti igényét, ehhez szintén ügyvéd segítségére lesz szüksége.

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: 2022. 05. 03.