Személyi sérüléses kárrendezési segítség
Kárrendezési fogalomtár
Káreseti fogalmak, kárrendezési tudnivalók

Ismerkedjen meg a legfontosabb fogalmakkal és igazodjon el a kárrendezési ügyekben!

Biztosítók az oldalon
Allianz Hungária Biztosító Zrt.
Colonnade Insurance S.A. Magyarországi Fióktelepe
Generali Biztosító Zrt.
Genertel Biztosító Zrt.
Groupama Biztosító Zrt.
K&H Biztosító Zrt.
KÖBE Közép-európai Kölcsönös Biztosító Egyesület
Mapfre Asistencia S.A. Magyarországi Fióktelepe
AWP P&C S.A. Magyarországi Fióktelepe (Mondial Assistance)
Magyar Posta Biztosító Zrt.
SIGNAL IDUNA Biztosító Zrt.
UNION Vienna Insurance Group Biztosító Zrt..
UNIQA Biztosító Zrt.
Gránit biztosító
Cherrisk by UNIQA
Alfa Vienna Insurance Group Biztosító Zrt.

Biztosítási szakjogász

Kihez forduljunk biztosítási-jogi ügyekben?

A biztosítási jog területén szakképzett biztosítási szakjogász láthatja el a biztosítási és kártérítési ügyek lefolytatását. Az állam- és jogtudományi egyetemi oklevéllel rendelkező jogászok 3 féléves továbbképzés után szerezhetik meg ezt a szakirányú képzettséget.

A biztosítási szakjogász a biztosítás és a kártérítési felelősség szélesebb értelemben vett területein megalapozott elméleti és gyakorlati ismeretekkel rendelkezik, amelynek birtokában ezen jogi feladatokat szakmailag megalapozottabban, hatékonyabban látja el, mint az ezzel a szakképzettséggel nem rendelkező jogászok. A biztosítási szakjogász képzettséggel rendelkező szakember átlátja a biztosítási rendszer komplex működési folyamatait, felismeri a felmerülő problémák jogi természetét, a konfliktusokat szakszerűen kezeli és kiválasztja a rájuk az alkalmazható jogi megoldást.

A biztosítási szakjogász otthonosan mozog a biztosítási és a viszontbiztosítási szerződés hazai és európai joganyagában, a témában összehasonlító ismeretei vannak. Emellett ismeri és követi a kártérítési felelősség fejlődésének legújabb tendenciáit, részletes tudással rendelkezik a téma magyar jogi szabályozásáról és bírói gyakorlatáról. Tudása kiterjed a biztosítási határterületekre (pl. értékpapírjog, adójog), valamint a biztosítás üzemgazdaságtani alapjaira is.

A szakképzettség a 2003. évi LX. törvény (Bit.) 87.§ (1) bekezdés b) pontja értelmében a biztosító vezető jogtanácsosának foglalkoztatási előfeltétele. Ezen túlmenően a szakképzettség fontos és hasznos a biztosítással, illetve a kártérítési felelősséggel foglalkozó bírák, ügyvédek, továbbá a biztosítási tevékenységet, a területen folyó gazdasági versenyt felügyelő, valamint a fogyasztóvédelemben tevékenykedő államigazgatási szakemberek számára is.

A biztosítási szakjogász képzettséggel rendelkező ügyvédek leggyakoribb feladatai, szolgáltatásai:

  • Biztosítóval szembeni követelés érvényesítése (gépjármű-felelősségbiztosításból, CASCO biztosításból, vagyonbiztosítási szerződésből, életbiztosítási szerződésből, balesetbiztosításból, betegségbiztosításból eredő igények érvényesítése)
  • Károk nemzetközi rendezése
  • Szállítmánybiztosítási szerződésből eredő igények érvényesítése
  • Kezesi biztosítás, hitelbiztosítás esetén jogi képviselet
  • Csoportos biztosítások esetén jogi képviselet
  • Jogvédelmi biztosítás esetén jogi képviselet
  • Biztosítási szerződés értelmezése
Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: 2022. 05. 03.