Személyi sérüléses kárrendezési segítség
Kárrendezési fogalomtár
Káreseti fogalmak, kárrendezési tudnivalók

Ismerkedjen meg a legfontosabb fogalmakkal és igazodjon el a kárrendezési ügyekben!

Biztosítók az oldalon
Allianz Hungária Biztosító Zrt.
Colonnade Insurance S.A. Magyarországi Fióktelepe
Generali Biztosító Zrt.
Genertel Biztosító Zrt.
Groupama Biztosító Zrt.
K&H Biztosító Zrt.
KÖBE Közép-európai Kölcsönös Biztosító Egyesület
Mapfre Asistencia S.A. Magyarországi Fióktelepe
AWP P&C S.A. Magyarországi Fióktelepe (Mondial Assistance)
Magyar Posta Biztosító Zrt.
SIGNAL IDUNA Biztosító Zrt.
UNION Vienna Insurance Group Biztosító Zrt..
UNIQA Biztosító Zrt.
Wáberer Hungária Biztosító Zrt.
Cherrisk by UNIQA
Alfa Vienna Insurance Group Biztosító Zrt.

Kártérítés

Ha egy közlekedési, üzemi vagy egyéb balesetben részt vevő vétlen felet személyi sérülés vagy más kár éri, vagyoni és nem vagyoni kártérítésre jogosult. A kártérítés elsődleges célja a baleset előtti állapot visszaállítása. Tehát, ha a károsultnak a balesetben összetörik az autója vagy elszakad a kabátja, az autó vagy a ruházat megjavítása a cél. Amennyiben a balesetet megelőző állapot visszaállítása nem lehetséges, a sértett vagyoni kártérítésre jogosult. Nem vagyoni kártérítést a súlyos sérülések, maradandó egészségkárosodások vagy egy szerettünk halála miatti életminőség-változás, illetve kár miatt érzett lelki fájdalom kompenzálására kaphat a károsult. Természetesen ezeket a károkat pénzzel nem lehet helyrehozni; a kártérítés így ez esetben csupán egy gesztus, egyfajta erkölcsi jóvátétel a vétkes fél részéről.

A Ptk. 355. paragrafusa alapján a vagyoni kár lehet tényleges anyagi kár vagy értékcsökkenés, elmaradt vagyoni előny, illetve a vagyoni és nem vagyoni kár kiküszöböléséhez igénybe vett költségek. A kártérítést a károsult megkaphatja pénz vagy természetbeni juttatás formájában, előbbi esetben pedig egy összegben, járadékként vagy a kettőt kombinálva. A vagyoni kártérítés iránti igényét a károsultnak bizonyítania kell különböző írásos dokumentumok, számlák, nyugták formájában. A nem vagyoni kártérítési igény összegét szemben a vagyoni károkkal egzakt módon nem lehet bizonyítani. Ez utóbbinak törvényileg szabályozott minimuma és maximuma nincs; az adott összeget az illetékesek mindig a hasonló ügyek kártérítési összeghez viszonyítva ítélik meg, ám mindig figyelembe veszik az adott ügy sajátosságait is.

A nem vagyoni kártérítés megítélése során mindig figyelembe veszik a sérülés súlyosságát, tartósságát vagy baleseti halál esetén a kártérítést kapó hozzátartók és az elhunyt személy kapcsolatának szorosságát. A vagyoni és nem vagyoni kártérítéshez igényt kell benyújtani, ehhez érdemes egy kártérítési ügyekre szakosodott, azokban jártas ügyvéd segítségét kérni, és az eljárást először peren kívül elindítani. A biztosítóhoz benyújtott kárigényt a társaság szakemberei elemzik, majd megajánlanak egy kártérítési összeget. Ha ezt a károsult nem fogadja el, az eljárás a bíróságon folytatható, ahol szintén a választott ügyvéd képviseli a panaszos érdekeit.

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: 2022. 05. 03.