Személyi sérüléses kárrendezési segítség
Kárrendezési fogalomtár
Káreseti fogalmak, kárrendezési tudnivalók

Ismerkedjen meg a legfontosabb fogalmakkal és igazodjon el a kárrendezési ügyekben!

Biztosítók az oldalon
Allianz Hungária Biztosító Zrt.
Colonnade Insurance S.A. Magyarországi Fióktelepe
Generali Biztosító Zrt.
Genertel Biztosító Zrt.
Groupama Biztosító Zrt.
K&H Biztosító Zrt.
KÖBE Közép-európai Kölcsönös Biztosító Egyesület
Mapfre Asistencia S.A. Magyarországi Fióktelepe
AWP P&C S.A. Magyarországi Fióktelepe (Mondial Assistance)
Magyar Posta Biztosító Zrt.
SIGNAL IDUNA Biztosító Zrt.
UNION Vienna Insurance Group Biztosító Zrt..
UNIQA Biztosító Zrt.
Wáberer Hungária Biztosító Zrt.
Cherrisk by UNIQA
Alfa Vienna Insurance Group Biztosító Zrt.

Egyéb balesetek

A közlekedési és a munkahelyi vagy üzemi baleseteken kívül más jellegű balesetek is érhetik az állampolgárokat. A vétlen sérültet ezekben az esetekben is megilletheti a kártérítés. Gyakori egyéb jellegű baleset például, hogy a sérült elcsúszik egy közterületen, egy hivatalban vagy üzletben; egy házi-, veszélyes vagy vadállat okoz neki sérülést; illetve egy épület homlokzatáról lezuhanó vakolatdarab vagy egy ház erkélyéről lezuhanó tárgy esik rá. Az elháríthatatlan külső okok miatt bekövetkezett baleseteken kívül a kárért a síkos járdán való elcsúszás vagy a házról lehulló tárgyak esetén az épület tulajdonosa, állatok okozta balesetek esetén pedig az állat tartója a felelős.

Háziállatok által okozott kár esetén minden esetben az állat tartója felel a kárért, kivéve, ha bizonyítani tudja, hogy az állat tartásánál úgy járt el, ahogyan az az adott esetben elvárható. Vadállatok okozta kár esetén szintén az állat tartója tartozik felelősséggel a balesetért, kivéve, ha a kár elháríthatatlan külső okok következménye. Egyéb jellegű baleset esetén is szükségünk lehet szakember segítségére kártérítési igényünk érvényesítéséhez. Egy kártérítési ügyekben gyakorlott ügyvéd sokkal alaposabban össze tudja állítani az igényt, hiszen tudja, pontosan milyen dokumentumokat kell csatolni hozzá, hogyan kell megfogalmazni, és hogyan kell alaposan alátámasztani a követelést ahhoz, hogy sikerrel járhassunk vele a biztosítónál. Kárigényünket a kárért felelős személyhez vagy szervezethez kell eljuttatnunk, amely – ha rendelkezik megfelelő felelősségbiztosítással – továbbítja azt biztosítójához. (Egy ház erkélyéről ránk zuhanó tárgy esetén például a ház vagy lakás tulajdonosának lakásbiztosítás ához tartozhat felelősségbiztosítás is.)

A károsult vagyoni és nem vagyoni kártérítést is kaphat, amely összegének mindig alkalmazkodnia kell a keletkezett kár mértékéhez. Az ügyvéd segítségével elkészített kártérítési igényt elküldése után a biztosító szakemberei elemzik, majd tesznek egy egyezségi ajánlatot. Amennyiben a károsultnak megfelel ez az összeg, elfogadhatja; ezzel az eljárás felgyorsítható. Ha viszont nem felel meg, és nem is tud megegyezni a biztosítóval, peres eljárás keretében követelheti a neki járó összeget. Ebben szintén egy ügyvéd segítheti, aki képviseli érdekeit a bíróságon.

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: 2022. 05. 03.