Személyi sérüléses kárrendezési segítség
Kárrendezési fogalomtár
Káreseti fogalmak, kárrendezési tudnivalók

Ismerkedjen meg a legfontosabb fogalmakkal és igazodjon el a kárrendezési ügyekben!

Biztosítók az oldalon
Allianz Hungária Biztosító Zrt.
Colonnade Insurance S.A. Magyarországi Fióktelepe
Generali Biztosító Zrt.
Genertel Biztosító Zrt.
Groupama Biztosító Zrt.
K&H Biztosító Zrt.
KÖBE Közép-európai Kölcsönös Biztosító Egyesület
Mapfre Asistencia S.A. Magyarországi Fióktelepe
AWP P&C S.A. Magyarországi Fióktelepe (Mondial Assistance)
Magyar Posta Biztosító Zrt.
SIGNAL IDUNA Biztosító Zrt.
UNION Vienna Insurance Group Biztosító Zrt..
UNIQA Biztosító Zrt.
Wáberer Hungária Biztosító Zrt.
Cherrisk by UNIQA
Alfa Vienna Insurance Group Biztosító Zrt.

Baleseti kártérítés

A közlekedési, munkahelyi vagy üzemi, illetve egyéb balesetben személyi vagy más jellegű kárt szenvedett vétlen személyt kártérítés illeti meg. A kártérítés lehet vagyoni és nem vagyoni jellegű, illetve a károsult megkaphatja egy összegben vagy járadék formájában is, de a két forma kombinálható is. Hazánkban körülbelül ötvenezer ember sérül meg évente közlekedési vagy üzemi balesetben, és komoly káruk keletkezik például a gépjárművükben, értékeikben, egészségkárosodást szenvednek, vagy sérülésük miatt egy időre ki kell maradniuk a munkából. Az őket megillető kártérítési összeg fedezheti a jármű javítását, a tönkrement ruhájuk vagy poggyászuk értékét, illetve a lábadozás idején elmaradt bérüket is. Természetesen a megromlott egészségünk vagy egyik szerettünk halála miatt érzett fájdalmat a pénz nem semlegesíti, azonban az életünket megkönnyítheti a kapott összeg.

A kártérítési igényt a vétkes biztosítójához vagy magához a kárért felelős személyhez vagy szervezethez kell benyújtania a sértettnek. Ez közúti baleset esetén az a biztosító, ahol a vétkes járművezető kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás át kötötte, más esetekben pedig a balesetben vétkes személy vagy társaság felelősségbiztosítója. A károsult igényét közvetlenül a felelősségbiztosító ellen csak közlekedési baleset esetén érvényesítheti, minden más balaesetnél a vétkes személy továbbítja a kárigényt a biztosítójához. Ha egy ház homlokzatáról vagy erkélyéről esik rá egy tárgy egy gyalogosra, ahhoz a biztosítóhoz kell beküldeni a kárigényt, ahol a ház tulajdonosa lakásbiztosítás t kötött (amennyiben az adott lakásbiztosítás hoz tartozik felelősségbiztosítás is). Hasonló a helyzet abban az esetben, ha az illető például egy üzlet padlóján csúszik el egy kiömlött folyadékon: ha a boltnak van felelősségbiztosítása, a kártérítés a biztosítót terheli.

A baleseti kártérítés összegének kézhez kapásához kárigényt kell benyújtani. Ehhez ajánlott szakember segítségét kérni, hiszen csak egy szakképzett, kártérítési ügyekben jártas, tapasztalt ügyvéd tudja pontosan, milyen dokumentumokat kell csatolni az igényhez, és pontosan hogy kell azt megfogalmazni, illetve összeállítani, hogy valóban megkaphassuk a kívánt kártérítési összeget. A kártérítési igényt kézhez kapva a biztosító szakemberei átnézik és értékelik azt, majd tesznek egy egyezségi ajánlatot. Ha ezt a károsult elfogadja, a kártérítési igény peren kívül is érvényesíthető, és a pénzt az illető hamarabb megkaphatja, hiszen az eljárás felgyorsítható. Amennyiben azonban a megajánlott összeg nem felel meg a sértettnek, és nem is tudnak megegyezni a biztosítóval, igényét peres eljárás keretében érvényesítheti. Ebben szintén egy ügyvéd lehet a segítségére, aki képviseli érdekeit a bíróságon.

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: 2022. 05. 03.