Személyi sérüléses<br>kárrendezési segítség
Személyi sérüléses
kárrendezési segítség
Nem tudja mire jogosult?

Régóta húzódik már kárügye?

Konzultáció kérése
Biztosítók az oldalon
AEGON
Allianz
Chubb
Colonnade
DAS
EUB
Generali
Genertel
Groupama
K&H
Köbe
Mapfre
Mondial
Posta Biztosító
Signal Iduna
Union
Uniqua
Waberer

Baleseti kárigény benyújtása

Személyi sérüléses kárrendezési segítség

Szakmai konzultáció kérése személyi sérüléses károk esetére

Tovább

Ha vétlen félként közlekedési, üzemi vagy más jellegű baleset szenvedünk, kártérítésre vagyunk jogosultak. A kártérítés jellege lehet vagyoni és nem vagyoni, a károsult megkaphatja egy összegben vagy járadék formájában, illetve a két forma együtt is alkalmazható. A vagyoni kártérítés a baleset során a járművünkben, ruházatunkban, poggyászunkban keletkezett kárt, illetve kiesett munkabérünket téríti meg. A nem vagyoni kártérítés a személyi sérülésekre vonatkozik. Természetesen egészségünket nem pótolja a pénz, főképp, ha maradandó egészségkárosodásról vagy egyik szerettünk elvesztéséről van szó; azonban mindennapi életünket megkönnyítheti. Ha bekövetkezik a legrosszabb, a kártérítés összege fedezheti például a temetés költségeit, otthonunk megváltozott egészségi állapotunknak megfelelően történő átalakítását (akadálymentesítését) vagy az ápolás költségeit.


A nem vagyoni kártérítés összegének megítélése során figyelembe kell venni a sérülés súlyosságát és tartósságát. A károsult élete végéig tartó egészségromlása esetén életjáradékot lehet kérni. Baleseti halál esetében a kártérítés a hozzátartozóknak jár. Ennek megítélésekor az elhunyttal való kapcsolat szorosságát, illetve családok esetén a kieső jövedelmet veszik figyelembe. Mivel a kárrendezési folyamat biztosítási, jogi és adóügyi ismereteket igényel, szakember segítségének igénybe vétele ajánlott. Egy a témában jártas és tapasztalt ügyvéd segíthet elkészíteni és benyújtani a kárigényt a vétkes biztosítójához. Közúti baleset esetén a kárrendezés általában a vétkes vezető kötelező biztosításának terhére történik, munkahelyi baleset esetén pedig a munkáltató felelősségbiztosítása alapján nyújthatja be a kárigényt a károsult ügyvédje.

A kárrendezési folyamat első lépéseként egy összegszerűen megfogalmazott, kellően alátámasztott kárigény benyújtására van szükség. Ehhez különböző dokumentumokat kell csatolni, például az orvosi leleteket, számlákat, a gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök nyugtáit, közműszámlákat, utazási menetjegyeket, jövedelemigazolásokat, orvosszakértői véleményeket és a tanúk nyilatkozatait. A tárgyalást érdemes peren kívül indítani, mivel amennyiben a felek meg tudnak egyezni, így a kárrendezési folyamat jelentősen meggyorsítható.

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: