Személyi sérüléses<br>kárrendezési segítség
Kárrendezési fogalomtár
Káreseti fogalmak, kárrendezési tudnivalók

Ismerkedjen meg a legfontosabb fogalmakkal és igazodjon el a kárrendezési ügyekben!

Biztosítók az oldalon
AEGON
Allianz
Chubb
Colonnade
DAS
EUB
Generali
Genertel
Groupama
K&H
Köbe
Mapfre
Mondial
Posta Biztosító
Signal Iduna
Union
Uniqua
Waberer

Vagyoni kárigény

Egy közlekedési, üzemi vagy munkabalesetben, illetve más jellegű káresemény során vagyontárgyainkban kár keletkezhet. Egy karambolban összetörhet a gépkocsink, amelyet meg kell javíttatni, elszakadhat a ruhánk, tönkremehet a bőröndünk, a benne lévő személyes tárgyaink, összetörhet a szemüvegünk vagy a laptopunk. A baleset miatt kimaradhatunk a munkából, esetleg sérülésünket kórházban kell kezeltetnünk, ami szintén pénzbe kerül, nem is beszélve a gyógykezelésekre való utazgatásról.


Kárrendezési segítség - személyi sérülések esetén

Kérjen díjmentesen szakmai konzultációt kárügyében, a jogalap elbírálásáról és a várható kártérítés összegéről.

Mindezekért a károsultat vagyoni kártérítés illeti meg, amelyet a vétkes félnek, illetve annak felelősségbiztosítójának kell kifizetnie. Közúti baleset esetén ez az a biztosító, ahol a vétkes járművezető kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás át kötötte, munkabaleset esetén pedig a munkáltató felelősségbiztosítójának kell fizetnie. Ha a károsult egy ház előtti jeges járdán csúszott el, az ingatlan tulajdonosának lakásbiztosítás ához tartozó felelősségbiztosítás terhére rendezhető a kártérítés. A vagyoni kártérítés érvényesítéséhez kártérítési igényt kell benyújtanunk közlekedési baleset esetén a vétkes fél biztosítójához, más baleset esetén pedig magához a vétkes félhez. Ehhez érdemes egy kifejezetten kártérítési ügyekre szakosodott ügyvéd segítségét kérni, ugyanis ő pontosan tudja, hogyan kell egy kellően alátámasztott és meggyőző igényt összeállítani.

A vagyoni kárigényt különböző dokumentumokkal igazolni kell. Csatolnunk kell az igényhez az orvosi leleteket, a gyógyszerek nyugtáit, a gépjármű, a laptop vagy a szemüveg javíttatásáról készült számlát vagy az utazáshoz használt menetjegyeket. A tárgyainkat ért összegszerű kár megállapításához figyelembe kell vennünk azok baleset előtti állapotát. Egy régi autó például már jól működő állapotban sem ér annyit, mint egy új, tehát az igény benyújtásakor nem adhatjuk meg annak a vásárláskor érvényes értékét. A kár nagyságát a károsultnak bizonyítani kell, ezért minden károsodott használati tárgyat, eszközt, ruhadarabot, értéktárgyat meg kell tartania. Vagyoni kártérítés igényelhető abban az esetben is, ha a baleset miatt a károsult aznap nem tud bemenni dolgozni, és emiatt egy napi munkabére kiesik; vagy például lemarad egy tárgyalásról, így vállalkozóként jelentős anyagi kár éri cégét. A kártérítési eljárást érdemes peren kívül indítani, peres eljárás csak akkor ajánlott, ha a felek peren kívül nem tudnak megegyezni, hiszen ez általában hosszadalmasabb, mint az előző.

<div id="book-navigation-1092" class="book-navigation">
          <div class="page-links clear-block">
           <a href="/karrendezesi-segitseg/fogalomtar/vagyoni-kar.html" class="page-previous" title="Ugrás az előző oldalra">

‹ Vagyoni kár fel Veszélyes üzem ›

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: