Személyi sérüléses<br>kárrendezési segítség
Személyi sérüléses
kárrendezési segítség
Nem tudja mire jogosult?

Régóta húzódik már kárügye?

Konzultáció kérése
Biztosítók az oldalon
AEGON
Allianz
Chubb
Colonnade
DAS
EUB
Generali
Genertel
Groupama
K&H
Köbe
Mapfre
Mondial
Posta Biztosító
Signal Iduna
Union
Uniqua
Waberer

Biztosítási kártérítés érvényesítése

Személyi sérüléses kárrendezési segítség

Szakmai konzultáció kérése személyi sérüléses károk esetére

Tovább

Amennyiben egy káresemény során, például közlekedési, üzemi vagy más jellegű balesetben személyi sérülést szenvedtünk, poggyász- vagy más vagyoni kár ért, vétlen félként kártérítésre vagyunk jogosultak. A kártérítést általában a vétkes fél felelősségbiztosításának terhére fizetik ki. Ez közlekedési baleset esetén az a biztosító, ahol a vétkes járművezető kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás át kötötte, munkahelyi baleset esetén pedig a munkáltató felelősségbiztosítója. Ha a károsult úgy szenvedett balesetet, hogy az utcán sétálva az egyik ház homlokzatáról vagy erkélyéről ráesett valami, vagy elcsúszott a jeges járdán, a ház tulajdonosának lakásbiztosítás ához tartozó felelősségbiztosítás terhére rendezhető a kártérítés.


A károsultat vagyoni és nem vagyoni kártérítés egyaránt megilleti, az összeget egyben vagy járadék formájában is megkaphatja, illetve a két forma párhuzamosan is alkalmazható. A kártérítési igényt közlekedési baleset esetén a biztosítóhoz, egyéb baleset esetén pedig a vétkes félhez kell benyújtani. A dokumentum megfogalmazásához érdemes egy ügyvéd segítségét kérni. Egy hozzáértő, tapasztalt és kártérítési ügyekben járatos jogász ugyanis rendelkezik a kellő biztosítási, adóügyi és jogi ismeretekkel, illetve pontosan tudja, hogyan kell összeállítani egy kártérítési igényt, hogy az meggyőző, összegszerű és kellően alátámasztott legyen. Ha ügyvéd segítségét vesszük igénybe az eljárás lebonyolításához, rendszerint nagyobb összegekre számíthatunk, mintha egyedül próbálkoznánk. A kártérítési igénnyel be kell nyújtani a szükséges dokumentumokat is, például az orvosi leleteket, az orvosszakértői véleményeket, a gyógyszerek, segédeszközök nyugtáit, a közműszámlákat, az utazási menetjegyeket, és a tanúk nyilatkozatait.

A folyamatot érdemes nem peres eljárásként indítani, ugyanis, ha a felek meg tudnak egyezni peren kívül, a károsult gyorsabban hozzájuthat a kártérítéshez. A kárigény benyújtása után rendszerint a biztosító szakértőivel átnézi a dokumentumokat, és tesz egy ajánlatot a károsult számára. Ha ő ezt elfogadja, a folyamat hamar lezárható. Ha nem fogadja el, megpróbálhat egyezkedni. Amennyiben a két fél sehogyan sem tud megegyezni, a kártérítési folyamat peres eljárás keretein belül folytatható. Ehhez ugyancsak ügyvédre lesz szükségünk, aki képviseli érdekeinket a bíróságon.

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: