KÖTELEZŐ BIZTOSÍTÁS
KÖTELEZŐ BIZTOSÍTÁS
Számoljon és spóroljon nálunk!

Egyszerű KGFB összehasonlítás, online biztosításkötés árgaranciával.

Díjszámítás
Biztosítók az oldalon
AEGON
Allianz
Chubb
Colonnade
DAS
EUB
Generali
Genertel
Groupama
K&H
Köbe
Mapfre
Mondial
Posta Biztosító
Signal Iduna
Union
Uniqua
Waberer

Baleseti bejelentő: így zajlik a gépjármű kárrendezés

Közlekedési baleset bekövetkeztekor könnyen eluralkodhat rajtunk a pánik, ezért nagy segítség lehet, ha pontosan tudjuk, mik a teendők ilyenkor. Hogy zajlik a kárbejelentés? Hogyan kell kitölteni a baleseti bejelentőt? Milyen esetekben kell rendőrt hívni? Többek között ezekre a kérdésekre is választ kaphat cikkünkből!

A kárbejelentés határideje

A károsult a balesettől számított 30 napon belül köteles bejelenteni a kárt a károkozó biztosítójának. A károkozónak pedig a balesetet követő 5 napban van lehetősége saját biztosítójánál bejelenteni a káreseményt a körülmények teljes körű leírásával.

Baleseti kárbejelentő kitöltése

Amennyiben nem készült rendőrségi jegyzőkönyv a baleset helyszínén, úgy a baleseti bejelentő lap lesz a kárrendezés alapja. Éppen ezért nagyon fontos, hogy ezt a lehető legpontosabban töltsük ki, ügyelve arra, hogy a másodpéldányon is minden információ jól látható legyen. A baleseti bejelentőn adjuk meg mindkét fél adatait, a kötelező biztosításra vonatkozó információkat, a baleset körülményeit, végül pedig lássuk el aláírással. A kék-sárga baleseti bejelentő kitöltése nem a felelősség elismerésére szolgál, ebből tehát készülhet akár két különböző verzió is, vitás kérdések esetén. Ha az egyik sofőr elismeri, hogy ő volt a felelős a balesetért, ezt a ’Megjegyzés’ rovatban fel kell tüntetni. A baleseti bejelentőn lerajzolhatjuk a baleset körülményeit, ám ügyeljünk arra, hogy a kitöltés után fotókkal is dokumentáljuk a helyszínt – minél részletesebb a dokumentáció, annál egyszerűbb lesz a károkat és a baleset körülményeit megítélni.

Kötelező biztosítás kalkulátor

Kedvező kötelező biztosítási ajánlatok, akár már aznapi fedezettel!

Kalkulálok!

Mi történik, ha egyik félnél sincs baleseti kárbejelentő?

A kárbejelentést szerencsére már intézhetjük online is, a MABISZ ingyenesen letölthető E-kárbejelentő alkalmazása segítségével. A baleseti bejelentő app segítségével kényelmesen intézhetjük a kárbejelentést − a papír alapú verzióhoz hasonlóan adataink megadásával, és képek csatolásával. Amennyiben valamilyen oknál fogva az alkalmazás sem elérhető, és nem áll rendelkezésre olyan papírlap, amelyen a baleset körülményei rögzíthetők, úgy tanácsos a helyszínre rendőrt hívni.

Milyen esetekben van szükség rendőri intézkedésre?

Bármilyen baleset bekövetkeztekor az első teendő a személyi sérülések ellátása. Ha bármelyik fél súlyosabb sérülést szenvedett, feltétlenül hívjunk mentőt, ám rendőrt kisebb személyi sérüléssel járó balesethez is hívnunk kell. Ezután gondoskodjunk az elakadásjelző háromszög kihelyezéséről is, a további balesetek elkerülése érdekében. Rendőri intézkedésre lehet még szükség abban az esetben is, amikor a felelősség kérdése vitatott a felek között, vagy ha valamelyik félnek nincs érvényes kötelező biztosítása. Egyéb esetekben rendőri intézkedés nélkül is rendezhetjük a kárbejelentést. Ne feledjük: amennyiben volt rendőrségi intézkedés, de erről még nem készült el a határozat, a kárbejelentést akkor is kötelesek vagyunk határidőn belül megtenni a biztosítónál!

Mi a teendő, ha külföldön történt a baleset?

Kötelező biztosításunk kiterjed arra, ha az Európai Gazdasági Térség és a Zöldkártya Rendszer valamely tagországában okozunk balesetet, ezért ezekben az országokban hasonlóképpen a kék-sárga kárbejelentőt használhatjuk, amennyiben a felelősség kérdése tisztázott. Károkozás esetén a balesetet a hazaérkezéstől számított 5 napban be kell jelentenünk saját biztosítónknál. Amennyiben nekünk okoztak kárt, kárigényünket intézhetjük közvetlenül a károkozó biztosítójánál, de nyelvi akadályok esetén lehetőségünk van úgynevezett kárrendezési megbízott segítségét kérni, aki a külföldi biztosító magyar nyelvű partnereként jár el. A kárrendezési megbízott csak abban az esetben járhat el ügyünkben, ha a balesetet az Európai Unió valamely tagországában üzembe helyezett gépjármű okozta – egyéb esetben a károkozó biztosítójához kell fordulnunk. Fontos tudni, hogy a kárigények elbírálása és a kárrendezés az adott ország jogszabályainak megfelelően történik. Ez alól kivételt képez az a szituáció, amikor külföldön egy magyar rendszámú autó okoz nekünk balesetet, ugyanis ilyenkor a kárrendezést magyar jogszabályoknak megfelelően intézhetjük.

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: