KÖTELEZŐ BIZTOSÍTÁS
KÖTELEZŐ BIZTOSÍTÁS
Számoljon és spóroljon nálunk!

Egyszerű KGFB összehasonlítás, online biztosításkötés árgaranciával.

Díjszámítás
Biztosítók az oldalon
AEGON
Allianz
Chubb
Colonnade
DAS
EUB
Generali
Genertel
Groupama
K&H
Köbe
Mapfre
Mondial
Posta Biztosító
Signal Iduna
Union
Uniqua
Waberer

Hogyan zajlik a gépjármű forgalomból történő kivonása és visszahelyezése?

Dönthetünk úgy, hogy autónkat véglegesen vagy ideiglenesen szeretnénk kivonatni a forgalomból. Felmerülhet a kérdés, hogy milyen helyzetben lehet érdemes az ideiglenes kivonást választani, és ez mennyi ideig tarthat? Nézzük, hogyan zajlik a gépjármű forgalomból történő kivonása és visszahelyezése!

Gépjármű kivonása a forgalomból: mikor lehet szükséges?

Fontos különbséget tenni a végleges és az ideiglenes kivonás között. Végleges kivonásra akkor kerülhet sor, ha az autó használhatatlanná válik, vagy valamilyen más okból kifolyólag biztosak vagyunk benne, hogy a jövőben nem szeretnénk majd újra forgalomba helyezni. Ha hosszabb ideig – de legfeljebb 1 évig – nem tervezzük használni autónkat, akkor érdemes kérvényezni a gépjármű forgalomból történő ideiglenes kivonását. Ilyen lehet például a tartós home office vagy egy hosszabb szerviz. A forgalomból történő kivonás azért lehet jó döntés ilyenkor, mert így mentesülhetünk az adott időszakra vonatkozó kötelező biztosítás és súlyadó megfizetése alól. A gépjármű forgalomból kivonása hivatalból is történhet, melyet például a közlekedési igazgatási hatóság vagy a rendőrség kezdeményezhet. Erre többek között az autó átírásának elmulasztása vagy gépjárműadó-tartozás eseteiben kerülhet sor.

Kötelező biztosítás kalkulátor

Kedvező kötelező biztosítási ajánlatok, akár már aznapi fedezettel!

Kalkulálok!

Hogyan kezdeményezhető az autó ideiglenes kivonása?

Ahhoz, hogy autónkat ideiglenesen kivonassuk a forgalomból, a jármű üzembentartójának vagy meghatalmazottjának egy erre vonatkozó kérelmet kell leadnia személyesen bármelyik kormányablakban vagy online. A kérelemben meg kell határoznunk, hogy mennyi időre kívánjuk a forgalomból kivonatni a járművet – ez maximum 6 hónapos időtartam lehet. Még a 6 hónap letelte előtt lehetőségünk van további fél évre meghosszabbítani igényünket. Fontos tudni, hogy visszamenőleg nem nyújthatunk be kérelmet, a gépjármű forgalomból történő kivonásának legkorábbi kezdő időpontja az igénylést követő nap lehet.

Mik a teendők forgalomba való visszahelyezés esetén?

A kivont autó ismételt forgalomba helyezése sem zajlik másként, mint az ideiglenes kivonás: személyesen bármelyik kormányablakban vagy online intézhetjük, egy kérelem benyújtásával. Ezt a kérelmet akkor kell benyújtanunk, ha az ideiglenes kivonás letelte előtt szeretnénk újra használatba venni autónkat. A forgalomba történő visszahelyezés automatikusan megtörténik az ideiglenes kivonásról szóló kérelemben meghatározott határidőt követően. Kivételt képez ez alól természetesen az az eset, amikor egy újabb kérelemben további 6 hónapra meghosszabbítjuk igényünket.

Ezekre érdemes még figyelni

Nagyon fontos, hogy a forgalomból kivont gépjárművel a kivonás időtartama alatt közúti forgalomban nem közlekedhetünk, ez szabálysértésnek minősül! Mind az ideiglenes kivonás, mind a visszahelyezés ügyében a gépjármű üzembentartója vagy az ő meghatalmazottja járhat el – utóbbi esetben a kérelemhez a meghatalmazást is csatolni kell. A végleges kivonásra vonatkozó kérelmet a gépjármű tulajdonosa nyújthatja be. Ezen kívül meg kell fizetnünk az úgynevezett igazgatási szolgáltatási díjat a gépjármű forgalomból kivonásakor és az újra forgalomba helyezéskor egyaránt. Ezt a költséget még a kérelem benyújtása előtt kell rendeznünk, ugyanis a benyújtás feltétele a befizetésről szóló igazolás megléte.

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: