Kötelező Biztosítás
Kötelező Biztosítás
Számoljon és spóroljon nálunk!

Egyszerű KGFB összehasonlítás, online biztosításkötés árgaranciával.

Díjszámítás
Biztosítók az oldalon
AEGON
Allianz
Chubb
Colonnade
DAS
EUB
Generali
Genertel
Groupama
K&H
Köbe
Mapfre
Mondial
Posta Biztosító
Signal Iduna
Union
Uniqua
Waberer

Kátyúkár: így biztosíthatjuk autónkat erre a kockázatra

Bizonyára minden autótulajdonos belefutott már egy-két kátyúba – egy ilyen találkozás sok kellemetlenséget okozhat és komoly anyagi következményekkel is járhat. Éppen ezért érdemes bebiztosítani járművünket kátyúkárok esetére a kötelező biztosítás mellé választható kiegészítő fedezettel. Vajon hogyan köthető ez a biztosítás, és mit kell tennünk kár esetén? Tudja meg cikkünkből!

Mi a teendő kár esetén?

Ha nem rendelkezünk kátyúkár biztosítással, akkor az útszakasz kezelőjének kell bejelentenünk az autónkban keletkezett kárt. A Budapest Közút Zrt.-hez kell fordulnunk, ha a főváros fő- vagy tömegközlekedési útvonalai egyikén történt a kátyúkár, az egyéb fővárosi vagy más településen belüli útszakaszokért pedig a kerületi és a helyi önkormányzatok felelősek. Az autópályák, valamint a települések közötti és egyes településeken belüli útszakaszok kezelője a Magyar Közút Nonprofit Kft. Attól függően, hogy hol jártunk pórul egy kátyú miatt, egy teljes körű dokumentációval kell jelentkeznünk az adott közútkezelőnél. Éppen ezért érdemes a helyszínre minden esetben rendőrt hívni, aki hivatalos jegyzőkönyvet készít az esetről, illetve feltétlenül dokumentáljuk fotókkal is a helyszínt. Fontos, hogy mindenről több szögből készítsünk fotókat – a kátyúról, az autó vagy alkatrészeinek sérüléséről és az útról egyaránt. Megfelelő dokumentáció hiányában könnyen eleshetünk a kártérítéstől, ezért fordítsunk erre kiemelt figyelmet!

Kötelező biztosítás kalkulátor

Kedvező kötelező biztosítási ajánlatok, akár már aznapi fedezettel!

Kalkulálok!

Kátyúkár bejelentése a biztosítónak

Némileg könnyebb a dolgunk, ha van kátyúkárra vonatkozó biztosításunk, ugyanis ilyenkor a biztosítónknak kell jeleznünk a káresetet, aki segítséget nyújt az útkezelő felderítésében, így a hosszas keresést és az ezzel járó ügyintézést elkerülhetjük. Arra figyeljünk, hogy a részletes dokumentáció, valamint a rendőrségi jegyzőkönyv biztosítás megléte mellett is elengedhetetlen! A bejelentést követően a biztosítótól megkapjuk a kártérítést, így a károk helyreállításához nem kell megvárnunk az útkezelő intézkedését és a kártérítési eljárás végét.

Hogyan köthetünk kátyúbiztosítást?

Kátyúkárokra vonatkozó biztosítást a KGFB mellé köthetünk kiegészítőként – ha a Biztosítás.hu kötelező biztosítás kalkulátorát használjuk, a szükséges adatok megadását követően az ajánlati oldalon választhatunk a különféle kiegészítő biztosítások közül. A biztosítói ajánlatok felett válasszuk a „Kötelező + kiegészítő” lehetőséget, így az egyes biztosítások alatt megjelennek a választható extra fedezetek. A kátyúbiztosítás csak néhány ezer forinttal emeli meg az éves KGFB díjat, ám baj esetén hatalmas anyagi segítséget nyújthat, ezért mindenképpen érdemes megfontolni egy ilyen kiegészítő megkötését.

Elég a CASCO biztosítás ilyen helyzetben?

Ha kifejezetten a kátyúkároktól tartunk, nem minden esetben elég, ha rendelkezünk CASCO biztosítással. Ezeket a szerződéseket ugyanis egy bizonyos mértékű önrész meghatározásával köthetjük meg, amelyet a biztosító levon a kártérítésből. A kátyúkárok helyreállítási költsége sok esetben nem haladja meg a szerződésben meghatározott önrészt, így ezeket az üzembentartónak saját zsebből kell fizetnie. Ezért is hasznos, ha kötelezőnk mellé választunk kiegészítőként kátyúbiztosítást is – ez nem tartalmaz önrészt, így kár esetén számíthatunk a biztosító segítségére.

Mi az a kátyúgarancia?

Egyes gumiszervizek úgynevezett kátyúgaranciát alkalmaznak: ha a vásárolt gumiabroncsok megrongálódnak, ingyenes cserét biztosít a szerviz. A garancia természetesen egy meghatározott ideig érvényes és csak bizonyos márkájú gumiabroncsokra vehető igénybe, ezért érdemes több helyen is érdeklődni, mielőtt megvásároljuk a gumikat. Ha igazán biztosra szeretnénk menni, és tartunk a kátyúkároktól, válasszunk olyan gumiszervizt, amelynél igénybe vehetjük ezt a szolgáltatást.

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: