KÖTELEZŐ BIZTOSÍTÁS
KÖTELEZŐ BIZTOSÍTÁS
Számoljon és spóroljon nálunk!

Egyszerű KGFB összehasonlítás, online biztosításkötés árgaranciával.

Díjszámítás
Biztosítók az oldalon
AEGON
Allianz
Chubb
Colonnade
DAS
EUB
Generali
Genertel
Groupama
K&H
Köbe
Mapfre
Mondial
Posta Biztosító
Signal Iduna
Union
Uniqua
Waberer

A kötelező biztosítás türelmi ideje: meddig kell befizetni a KGFB-t?

Kötelező biztosítással minden üzembentartónak rendelkeznie kell, és a szerződésben meghatározott negyedéves, féléves vagy éves díj befizetéséről pedig kötelességünk időben gondoskodni. Van néhány határidő, amiket biztosításainkkal kapcsolatban érdemes észben tartani, hogy elkerüljük a kellemetlen következményeket. Vajon meddig kell befizetnünk az aktuális biztosítási díjat, és mit jelent a kötelező biztosítás türelmi ideje? Cikkünkből megtudhatja!

Mit jelent a kötelező biztosítás türelmi ideje?

A legtöbb biztosításnak – így a KGFB-nek is – van egy évfordulója, amikor lehetőségünk van biztosítót váltani, illetve esedékessé válik a díjfizetés. Ha esetleg nem tudjuk, mikor van az évforduló, a biztosítási kötvényt kell megkeresnünk, de ha így sem járunk sikerrel, a kötelező biztosítás lekérdezése is segíthet. Jó hír, hogy a KGFB esetében nem kell feltétlenül az évforduló időpontjáig befizetnünk a biztosítási díjat, ugyanis a biztosítók türelmi időt alkalmaznak, így az évfordulót követően még a KGFB türelmi ideje alatt rendezhetjük a tartozásunkat.

Kötelező biztosítás kalkulátor

Kedvező kötelező biztosítási ajánlatok, akár már aznapi fedezettel!

Kalkulálok!

Mennyi a türelmi idő KGFB esetén?

A kötelező biztosítás türelmi ideje minden biztosítónál egységesen az évfordulótól számított 60 nap, ami azt jelenti, hogy ennyi időnk van befizetni a kötelezőt. Két dolgot fontos ezzel kapcsolatban megjegyezni: az egyik, hogy a 60 nap nem munkanapokra, hanem naptári napokra vonatkozik, így – például 31 napos hónap esetén – nem biztos, hogy 2 teljes hónapunk van a befizetésre. A másik, hogy nem az összeg befizetésének dátuma számít, hanem ennek a biztosítóhoz történő beérkezése, ezért, ha az utolsó napra hagyjuk a befizetést, könnyen kicsúszhatunk a határidőből, ami a szerződésünk megszűnését vonja maga után. Kiváltképp figyelnünk kell erre akkor, ha a csekkes fizetési módot választottuk szerződéskötéskor, ugyanis a csekk beérkezésének hosszabb az átfutási ideje.

Hogy működik a türelmi idő új szerződésnél?

Ha új vagy használt járművet vásárolunk, vevőként már az adásvétel napján meg kell kötnünk a kötelező biztosítást, míg az eladó ugyanezen a napon felmondja saját szerződését. A KGFB türelmi ideje ilyenkor is ugyanúgy 60 nap, tehát nem kell a szerződéskötéssel egy napon befizetnünk a biztosítási díjat. Jóllehet, a gépjármű átírásnál bizonyítanunk kell, hogy van érvényes kötelezőnk, ám ilyenkor nem a befizetést, hanem a szerződés megkötését szükséges igazolnunk a biztosítási ajánlat bemutatásával – ha a Biztosítás.hu-n kötöttünk, ezt a személyes menüből tudjuk letölteni.

Lejárt a kötelező biztosítás türelmi ideje, mi a teendő?

Ha elfelejtjük befizetni a KGFB-t a 60 napos türelmi időn belül, a biztosító díjnemfizetés okán megszünteti a szerződésünket, aminek következtében több extra költséggel és következménnyel is számolnunk kell. Ilyenkor újraköthetjük a szerződésünket, de csak annál a biztosítónál, ahol a régi szerződésünk megszűnt, ugyanis az ezzel járó költségeket ennek a biztosítónak kell megfizetnünk. Fordítsunk kiemelt figyelmet a biztosítótól érkező tájékoztatók, értesítők átolvasására, ugyanis a díjfizetés esedékességéről is így kapunk tájékoztatást. A biztosítás türelmi idejét az évforduló alapján könnyedén kiszámíthatjuk, és ne feledjük: üzembentartóként a befizetés minden esetben a mi felelősségünk, erről kötelesek vagyunk időben gondoskodni.

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: