KÖTELEZŐ BIZTOSÍTÁS
KÖTELEZŐ BIZTOSÍTÁS
Számoljon és spóroljon nálunk!

Egyszerű KGFB összehasonlítás, online biztosításkötés árgaranciával.

Díjszámítás
Biztosítók az oldalon
AEGON
Allianz
Chubb
Colonnade
DAS
EUB
Generali
Genertel
Groupama
K&H
Köbe
Mapfre
Mondial
Posta Biztosító
Signal Iduna
Union
Uniqua
Waberer

Zöldkártya: mi ez pontosan, és mikor van rá szükség?

Egy külföldi utazás alapos tervezést igényel: sok dologra kell odafigyelnünk, és néhány fontos teendőnk is van indulás előtt. Ha autóval indulunk útnak, akkor az utasbiztosítás megkötése mellett az úti céltól függően kötelező vagy javasolt zöldkártyát is igényelni. Felmerülhet a kérdés, hogy mely országokban kötelező a zöldkártya, és hogyan tudjuk beszerezni. Cikkünkből mindezekre választ kaphat, és azt is megtudhatja, milyen helyzetben lehet szükség a nemzetközi zöldkártyára!

Mi az a zöldkártya?

Ha Magyarországon okozunk balesetet, egy központi adatbázisból egyszerűen le tudják kérdezni, hogy rendelkezünk-e érvényes kötelező biztosítással. Más a helyzet azonban akkor, ha külföldön történik ugyanez: a hatóságok ott nem férnek hozzá ehhez az adatbázishoz, tehát más módon kell igazolnunk az érvényes kötelező biztosítás meglétét. A zöldkártya az itthon megkötött KGFB-ről szóló nemzetközi igazolólap, tartalmazza a biztosító nevét, címét, és a kötelező biztosításunk kötvényszámát is. A dokumentum nevét a színéről kapta, azonban a korábban még zöld kártya 2020. október elseje óta már fekete-fehér színű.

Kötelező biztosítás kalkulátor

Kedvező kötelező biztosítási ajánlatok, akár már aznapi fedezettel!

Kalkulálok!

Ezekben az országokban érvényes a KGFB

Az Európai Gazdasági Térség és a Zöldkártya Rendszer tagországai kölcsönösen elfogadják egymás kötelezőjét, ezért, ha ezen országok valamelyikében okozunk balesetet, a biztosítónk megtéríti a vétlen sofőr kárait. Jóllehet, a Zöldkártya Rendszer európai szervezet, ám nem csak európai országok csatlakoztak hozzá: többek között Irán, Izrael és Tunézia is a tagországok közé tartozik. A tagállamok között vannak olyanok, ahol nem feltétlenül szükséges a zöldkártya a kötelező biztosítás igazolásához, ám néhány országba mindenképp magunkkal kell vinnünk. Ne feledjük: közúti forgalomban nem közlekedhetünk érvényes KGFB nélkül, ezért mindig gondoskodjunk arról, hogy legyen kötelező biztosításunk, és annak díját időben rendezzük.

Kötelező kiváltani, ha külföldre utazunk?

A Zöldkártya Rendszer legtöbb tagországában a rendszámegyezmény értelmében elfogadják az országjelzéssel ellátott rendszámunkat a kötelező biztosítás igazolására, ám vannak olyan országok, ahol a zöldkártya megléte elengedhetetlen a határátlépéshez. Ezek az alábbiak: Azerbajdzsán, Belarusz Köztársaság (Fehéroroszország), Irán, Izrael, Marokkó, Moldova, Montenegró, Oroszország, Törökország, Tunézia, Ukrajna. Amennyiben nem rendelkezünk zöldkártyával, ezekben az országokban a határnál speciális kötelező biztosítást kell kötnünk az utazás időtartamára, másképpen nincs lehetőségünk beutazni. Mindenképp ajánlott akkor is igényelni a zöldkártyát, ha olyan országba utazunk, ahol ez nem kötelező, ugyanis a nemzetközi kártya nagyban megkönnyíti a külföldi kárrendezést.

Zöldkártya igénylés: mit kell tudni róla?

Néhány biztosító automatikusan kiküldi a nemzetközi zöldkártyát a kötelező biztosítás aktuális díjának beérkezését követően, de általában ezt külön kell kérnünk az utazás előtt írásban attól a biztosítótól, ahol a kötelezőnk is van. Az elkészítés és a kiállítás teljesen ingyenes, semmilyen külön díjat nem kell fizetnünk érte, sőt, számos biztosítónál már online is intézhetjük a zöldkártya igénylést. A zöldkártya általában a kötelező biztosítási fedezet fennállásának utolsó napjáig, de legalább 15 napig érvényes.

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: