Kötelező Biztosítás
Kötelező Biztosítás
Számoljon és spóroljon nálunk!

Egyszerű KGFB összehasonlítás, online biztosításkötés árgaranciával.

Díjszámítás
Biztosítók az oldalon
AEGON
Allianz
Chubb
Colonnade
DAS
EUB
Generali
Genertel
Groupama
K&H
Köbe
Mapfre
Mondial
Posta Biztosító
Signal Iduna
Union
Uniqua
Waberer

Hogyan működik a kötelező biztosítás felmondása?

A gépjármű üzembentartójának feladata gondoskodni arról, hogy az autó rendelkezzen érvényes kötelező biztosítással, és ő jogosult a KGFB felmondására is. Vajon milyen esetekben van erre szükség, és hogyan kezdeményezhetjük? Bármely okból kerül sor a felmondásra, mindig vannak bizonyos szabályok és határidők, amiket be kell tartani. Cikkünkben megmutatjuk, hogy működik a szerződés felmondása az egyes esetekben, és miben segít ügyfeleinek a Biztosítás.hu!

Ki kezdeményezheti a KGFB felmondását?

A kötelező biztosítás felmondásának okától függően a szerződő és a biztosító egyaránt jelezheti a szerződés megszüntetésére vonatkozó szándékát. Az évfordulóra történő vagy érdekmúlás miatti felmondást mi magunk kezdeményezhetjük, míg díjnemfizetés miatt a biztosító mondja fel szerződésünket, bizonyos esetekben pedig közös megegyezés alapján is történhet a kötelező felmondása.

Kötelező biztosítás kalkulátor

Kedvező kötelező biztosítási ajánlatok, akár már aznapi fedezettel!

Kalkulálok!

Ezeket a határidőket kell betartanunk

Fontos tudni, hogy 2010 januárja óta már nincsenek egységes biztosítási évfordulók: a kötelező biztosítás megkötésétől számított 1 évig érvényes a szerződésünk, ezért a biztosítóváltást is ehhez az időponthoz igazítva intézhetjük. A KGFB felmondására az évforduló előtt leghamarabb 60, legkésőbb 30 nappal van lehetőségünk, ám nem érdemes az utolsó pillanatra hagyni, ugyanis a felmondásnak az évforduló előtti 30. napig be kell érkeznie a biztosítóhoz. Az évfordulót követően 60 nap áll rendelkezésünkre, hogy az aktuális évre vonatkozó díjat befizessük, különben szerződésünk díjnemfizetés miatt megszűnik. Ha eladjuk autónkat, az adásvétel napján kell érdekmúlás okán felmondanunk a kötelezőnket, és az új tulajdonosnak is azzal a nappal kell új szerződést kötnie.

Kötelező biztosítás felmondása évfordulóra

A gépjármű üzembentartójának lehetősége van évente egyszer felülvizsgálni kötelező biztosítását, és akár kedvezőbb feltételekkel új szerződést kötni. A kalkuláció nem jár semmiféle kötelezettséggel, ezért érdemes minden évben megtekinteni az aktuális ajánlatokat. Ha a biztosítóváltás mellett döntünk, írásban kell jeleznünk a biztosítónak vagy az alkuszcégnek felmondási szándékunkat, viszont amennyiben ez nem érkezik be határidőre, szerződésünk automatikusan megújul egy újabb évre, és csak a következő évforduló előtt lesz ismét lehetőségünk váltani.

Érdekmúlás miatti felmondás

Ezen a jogcímen kell kezdeményeznünk a szerződésünk megszüntetését, ha eladjuk az autónkat, vagy esetleg ellopják, illetve, ha valamilyen oknál fogva használhatatlanná válik, ezért véglegesen kivonatnánk a forgalomból. Kevesen tudják, hogy van egy olyan szituáció, amikor érdekmúlás okán nem mi, hanem a biztosító mondja fel a szerződésünket: ha a gépjárművet ideiglenesen kivonatjuk a forgalomból, és a maximális 1 év letelte után nem intézkedünk a visszahelyezés ügyében, szintén érdekmúlással szűnik meg a szerződésünk, a biztosító kezdeményezésére. Ilyenkor új szerződést kell kötnünk, ha ismét használatba vennénk autónkat.

A KGFB szerződés megszűnése díjnemfizetés miatt

Amennyiben az aktuális biztosítási díjat nem fizetjük be időben, szerződésünk díjnemfizetés miatt megszűnik. Ez számos negatív következménnyel és extra költséggel jár, valamint ilyen esetben a KGFB újrakötése is bonyolultabb, ugyanis csak bizonyos feltételek mellett köthetünk új szerződést.

A kötelező biztosítás felmondása közös megegyezéssel

Év közben általában nincs lehetőség a kötelező felmondására és a biztosítóváltásra, ám néhány esetben a szerződő és a biztosító közös megegyezéssel felmondhatja a biztosítási szerződést. Erre azonban semmiképpen ne alapozzunk, ugyanis a közös megegyezés létrejöttének valószínűsége igen alacsony. Tartsuk észben a biztosítási évfordulót, törekedjünk arra, hogy időben kalkuláljunk, és használjuk ki az évenkénti biztosítóváltás lehetőségét!

Ha a Biztosítás.hu-t választjuk…

  • Online KGFB kalkulátor segítségével, otthonunk kényelméből intézhetjük a kötelező felmondását és a biztosítóváltást.
  • Amennyiben felmondási szándékunkat az évforduló előtti 33. napig jelezzük, a Biztosítás.hu munkatársai elintézik helyettünk a régi szerződés megszüntetését és az új szerződés megkötését.
  • Nem kell aggódnunk, ha nem tudjuk észben tartani ezt a sok határidőt: e-mailben értesítést kapunk az évforduló közeledtéről.
  • Ha elakadnánk az ügyintézés során, chaten, telefonon, vagy üzenetben kérhetünk segítséget.
Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: