Biztosítók az oldalon
AEGON
Allianz
Chubb
Colonnade
Generali
Genertel
Groupama
K&H
Kobe
Mapfre
Mondial
Signal Iduna
Union
Uniqua
Waberer
Autóbiztosításról röviden - Kgfb és CASCO

Ügyfeleink kérdéseiből, visszajelzéseiből még mindig sokszor tapasztaljuk, hogy nincs mindenki tisztában a casco és a kgfb különbségeivel – számukra mindkettő csak autó biztosítás .

Pedig a különbségek a két fajta módozat között jelentősek. A kgfb, mint ahogy a nevében is szerepel, kötelező biztosítás, 2009-ben sem lesz ez másképp. A casco pedig önkéntesen, választhatóan köthető meg (a hitelre történő autóvásárlás és lízing esetében is csak látszólag kötelező, az nem jogszabályon alapul).

A casco a saját autónkban keletkezett károk megtérítését vállalja, míg a kgfb – helyettünk – annak a kárát téríti meg, akinek mi okozunk kárt. Ebből eredően a kgfb alapján akkor fizet a biztosító, ha egyértelműen mi voltunk a hibásak, míg a casco esetében mindegy, hogy ki volt a hibás.

A két biztosítási forma azopnban egyetlen kárügynél is összekapcsolódhat: ha valaki nekünk okoz kárt, akkor a kártérítésre jogosultak lehetünk az ő kgfb-je alapján is, meg a saját casco-nk alapján is (de persze nem vehetünk fel kétszeres kártérítést). Bevett szokás, hogy ilyenkor a saját biztosítónkkal előzetesen, casco-ra megjavíttatjuk az autónkat, és az általában sokkal lassabb, körülményesebb, kgfb-t intéző biztosítóval utólag számolunk el.

Míg kgfb-ből gyakorlatilag csak egyfajta szerődés létezik, a casco-család sokkal szerteágazóbb. Így a teljeskörű casco-n kívül lehetséges csak törés casco-t, vagy csak lopás casco-t kötni, ha erre van igényünk, és így nyilván a díj is sokkal kedvezőbb lehet. Nyilván ahogy a törés casco nem fizet lopási károkra, úgy a lopás casco sem a töréskárokra – a döntés viszont mindig az ügyfélé. A sokféle casco módozat közül legkönnyebben egy online casco kalkulátor segítségével választhatunk, amellyel nem csak az árakat, hanem a szolgáltatások részleteit, minőségét is megismerhetjük.

A biztosítók eddig ódzkodtak tőle, de mégis lassan egyre több helyen lesz motor casco is. Ez azonban még sokáig nem lesz olcsó módozat, tekintettel a nagyobb kárveszélyre, és arra, hogy a legkisebb baleset is komoly kárösszegek eredményezhet.

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: